Katrin diplomityö antoi suunnan mittareille – ja kasvatti sekä tekijää että työyhteisöä

Katri Salminen päätyi tekemään diplomityönsä PSET:lle, ja aiheeksi valikoitui palveluidemme mittaroinnin kehittäminen. Hänestä tuli ensimmäinen näin laajan opinnäytetyön toteuttaja yrityksemme historiassa – ja samalla keskeinen vaikuttaja uudenlaisen kehittämiskulttuurimme käynnistämisessä. Työ ei ole jäämässä raportiksi pöytälaatikkoon, vaan tuo konkreettisia työkaluja johtamiseen ja kehittämiseen.

Kokonaiskuvaa etsimässä

Katri löysi PSET:n opiskelukaverinsa kautta, ja opinnäytetyöprosessi saatiin alkuun ketterästi ja joustavasti. Muutamasta aihe-ehdotuksesta Katrin diplomityön aiheeksi valikoitui PSET:n suorituskyvyn mittaamisen kehittäminen koko PSET:n palvelukokonaisuuden tasolla.

“Johtamisen kannalta on tärkeää tietää, missä mennään ja mihin suuntaan ollaan menossa – mittaaminen mahdollistaa tämän.”

PSET:n palveluvalikoima on Suomenkin mittakaavassa poikkeuksellisen laaja – se kattaa kaiken mittaustiedon hallinnasta asiakaslaskutukseen ja tasehallinnasta järjestelmäintegraatioihin. Palvelualueiden moninaisuus toi diplomityöhön haastetta, mutta teki siitä samalla erityisen mielenkiintoisen. Mittaristoa oli rakennettava siten, että eri palvelut yhdistyvät yhteiseen viitekehykseen, säilyttäen eri palveluiden vertailukelpoisuuden ja selkeyden.

Tavoitteena oli kehittää laaja-alainen ja strategialähtöinen mittaristo, joka tarjoaisi yhtenäisen pohjan koko palveluvalikoiman mittaamiselle. Sen sijaan, että mitattaisiin yksittäisiä yksityiskohtia irrallisesti, työn tarkoituksena oli muodostaa kokonaiskuva toiminnasta: mitä mitataan, miksi mitataan ja miten mitataan.

Lopputuloksena syntyi läpileikkaava ehdotus mittaristosta, jota voidaan hyödyntää sekä operatiivisessa johtamisessa että jatkuvassa kehittämisessä. PSET:n tietojohtaja ja Katrin diplomityön ohjaaja Kimmo Kokkonen näkee työn merkityksen selkeästi:

“Työllä saimme jäsennettyä epäselvästä mittaroinnin kokonaisuudesta selkeän ensimmäisen vaiheen tavoitetilan. Lisäksi saimme ideoita ja vahvistusta sille, miten mittarointia kannattaa syventää palvelukohtaisesti.”

Merkityksellisyyttä aidosta kehittämistarpeesta

Katri pääsi oppimaan mittaamisesta käytännönläheisesti tavalla, joka vei osaamista pidemmälle kuin yksikään kurssi yliopistossa. Samalla avautui aivan uusi toimiala – energia-ala, joka tarjosi paljon uutta näkökulmaa ja ymmärrystä.

Oppiminen ei kuitenkaan rajoittunut vain teoreettisiin asioihin, sillä Katri sai ensimmäistä kertaa vetää oman isomman kehitysprojektinsa alusta loppuun. Oman työnsä ja projektin johtamisen lisäksi Katri sai suunnitella ja fasilitoida kolme työpajaa, joissa kehittämistyötä tehtiin yhdessä PSET:n asiantuntijoiden kanssa. Koko diplomityöprosessi oli kokemuksena hänen mukaansa palkitseva ja merkityksellinen, erityisesti koska kyse ei ollut pelkästä teoriasta vaan myös aidosta kehittämisestä, josta oli suoraa hyötyä yritykselle.

Yhteistyö PSET:n kanssa sujui Katrin mukaan erinomaisesti. Vaikka diplomityö tehtiin etänä, PSET:n asiantuntijoiden tuki oli jatkuvasti saatavilla, kommunikaatio toimi ja työ eteni jouhevasti. Pienen organisaation etuna oli myös päätöksenteon nopeus ja ketteryys, mikä teki työskentelystä sujuvaa ja motivoivaa. Katri koki, että häneen luotettiin ja että hänen työtään arvostettiin aidosti. Erityisesti Katri kiittelee ohjaajansa Kimmon sitoutumista prosessiin, ja kaksikko tapasikin työn tiimoilta kerran viikossa koko diplomityöprosessin läpi.

“Kimmo oli ihan huippu ohjaaja.”

Opiskelijayhteistyö on osa PSET:n kehittämismyönteistä kulttuuria

Myös PSET:n tietojohtaja ja Katrin ohjaaja Kimmo Kokkonen kuvaa yhteistyötä inspiroivaksi ja korostaa opiskelijoiden tuomaa arvoa kehitystyöhön erityisesti perinteisellä energia-alalla.

“Oli todella virkistävää, kun joku katsoo asiaa täysin tuorein silmin ja kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä.”

Oli todella virkistävää, kun joku katsoo asiaa täysin tuorein silmin ja kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä.

Katrin diplomityö auttoi PSET:iä jäsentämään mittaroinnin kokonaisuutta ja määrittämään ensimmäisen selkeän tavoitetilan. Työ toimii lähtölaukauksena sekä mittariston käytännön kehittämiselle että opiskelijayhteistyölle, jota PSET haluaa jatkossakin vahvistaa osana kehittämismyönteistä ja oppivaa yrityskulttuuria.

Kuten PSET:n tietojohtaja Kimmo Kokkonen toteaa, energia-ala on perinteinen toimiala, joka tarvitsee uutta ajattelua ja tuoreita näkökulmia. Katrin työ ei ainoastaan jäsennellyt tärkeää kehityskokonaisuutta, vaan myös haastoi organisaatiota katsomaan tuttuja asioita uudesta kulmasta.

Kiinnostaako työskentely meillä?

PSET:llä pääset toteuttamaan ammatillisia tavoitteitasi, haastamaan itseäsi ja etenemään tehtävissäsi.